Какво трябва да направим при задавяне Ако детето не може да

...
 
 
Какво трябва да направим при задавяне
Ако детето не може да
Коментари Харесай

Първа помощ при децата: Какво е първото нещо, което трябва да направим?

 

 

Какво би трябвало да създадем при задавяне

Ако детето не може да си поеме мирис или даже не може да се разплаче, значи се е задавило. Има няколко неща, които би трябвало да извършите в следната обстановка:
Необходимо е да вдигнете ръчичките на детето нагоре. По този метод ще разширите размера на белите дробове и по този начин ще улесните дишането.

 задавяне
Ако първата стъпка не помогне- сложете детето по стомах и го наклонете напред. След това леко го потупвайте по гръбчето (около плешките)

Какво не би трябвало да вършиме:
В никакъв случай не бъркайте с пръсти в гърлото на детето. Така може да натикате предмета или храната, която е погълнало, още по-навътре и да влошите положението.

Рана на главата

На първо място, уверете се, че детето не е в безсъзнание и продължава да реагира. Ако не е, би трябвало незабавно да се обадите на кола за спешна помощ. След това поставете леден компрес на това място. Може да употребявате и замразени зеленчуци от хладилника. По този метод ще намалите подуването. Внимателно наблюдавайте детето.
Незабавно потърсете здравна помощ, в случай че забележите нещо неправилно със зениците на детето (ако не реагира на светлина). Също по този начин, в случай че детето се разболее, отхвърля да яде, в случай че стане замаяно, има главоболие или се държи съмнително. Ако тези признаци не се следят, проверявайте здравето му на всеки 4 часа през първите 2 дни след пострадването. Детето може да спи, само че ще би трябвало да го събуждате на всеки 4 часа, с цел да ревизирате положението му. През тези дни, спортът е неразрешен. Първият ден би трябвало да се отдаде на цялостна отмора.

Рана по тялото

 рана
Не слагайте в раната антисептик- нито водороден пероксид, нито алкохол. Това няма да помогне, а единствено ще провокира изгаряне и още повече разстройва детето.

Ако от раната тече кръв, натиснете мястото с чиста забрадка и тя би трябвало да спре след 5-10 минути. Ако това не се случи, незабавно би трябвало да се консултирате с доктор.
Ако в раната е навлезнало непознато тяло (например парче стъкло) може да се опитите да го отстраните сами, като употребявате пинсети, които преди този момент са били дезинфекцирани с алкохол.
Раната се измива със сапун, подсушава се и се нанася антибактериално масло.

Кръв от носа

Първото нещо:
Ако детето е болно, извънредно неясно или се поти обилно- потърсете помощ. Наклонете главата на детето напред и деликатно запушете ноздрите за 10 минути.

След това: в случай че кървенето не стопира, задръжте ноздрите за още 10 минути. Ако и по-късно кръвта не спира- бързайте към лекаря.
Какво да не се прави:
Не позволявайте на детето да ляга обратно, тъй като по този метод може да погълне кръв.
Не слагайте памук в ноздрите. Вместо това, може да употребявате късчета марля, потопени преди този момент в капки за нос, които да стеснят съдовете.

 

Изгаряне

 леден компрес
За да намалите болката, поставете леден компрес на болното място (само да не е лед)

Първо промийте изгореното място със студена вода. След това подсушете с чиста забрадка.

Завържете раната със стерилна превръзка. Ако на изгореното място се появи подутина, зачервяване или мощна болежка в продължение на няколко часа- би трябвало да потърсите здравна помощ.

Ударен пръст

Ако пръстът наподобява деформиран, би трябвало да заведете детето на доктор.
Поставете леден компрес или задръжте под студена вода насиненото място- това ще понижи отока. Много е значимо да следите положение на нараненото място идващите 72 часа. Ако болката се усили, пръстът е издут, почервенял и температурата се е повишила- това може да алармира за зараза.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР